Istället för julgransglitter

04 december, 2019

Det klassiska julgransglittret är inget måste. Girlander med torkade apelsinskivor, pepparkakor eller näverstjärnor är fina alternativ till det vanliga glittret.

Före glittrets tid var det nästan obligatoriskt att ha en girland med svenska flaggor i julgranen. Och det finns så mycket andra vackra girlander man kan tillverka själv, som också kan vara vackra i ett fönster eller i en minigran. 

Klassiska pepparkakor är jättevackra att göra girlander av, men de går lätt sönder. Därför är ett brunt papper ett bra material att göra pepparkaksgirlander av. Använd vanliga pepparkaksformar som mall, rita av och klipp ut. Med vit posca-penna ritar man sedan glasyren runt kanterna. Gör två hål i kanterna med en enkel hålstans och trä ett vitt snöre igenom.

Vit näver mot ett rödvitt snöre blir fint och juligt. Nävern är dock inte alltid så enkel att handskas med. Om den hunnit torka rullar den gärna ihop sig och man riskerar att bryta sönder den om man inte är försiktig. Klipp försiktigt mindre bitar (ungefär lagom till 1-3 små stjärnor) och ånga försiktigt nävern med ångan från ett strykjärn över näverbiten. Lägg sedan näverbitarna i press tex under en tung bok. Låt ligga ett par dygn så att det blir ordentligt platt. 

Rita upp stjärnor på baksidan av nävret och klipp med en kraftig sax. Gör hål med håltång och trä sedan ett röd/vitt seaminggarn igenom.

 

Doften av torkade apelsinskivor är nästan lika underbar som doften av granen! Trä upp torkade apelsinskivor på ett jutesnöre med hjälp av en stoppnål. Apelsingirlanden blir jättevacker som enda dekoration i en minigran.

 

 

Sist men inte minst - lite glitter är ju ändå aldrig fel! Men i en lite ny tappning blir den här glitterkedjan. 

 

Man tillverkar den av glittriga piprensare. Klipp varje piprensare på mitten och forma som en ring som man låser ihop genom att tvinna ändarna ett par varv. Fäst nästa ring i den första och fortsätt likadant så lång som du vill ha girlanden.