Himmeli - takkrona i halm

19 december, 2018

Halmslöjd är en djupt rotad tradition i våra nordiska länder, speciellt till jul. Takkronan i halm med geometriska former -en himmeli - har har sitt namn och sin tradition från Finland. På senare år har traditionen blivit trend.

I en traditionell himmeli finns en rad olika geometriska former. Enligt filosofen Platon var de geometriska formerna skönhetens grundstenar. En av dessa är oktaedern, som den här himmelin är byggd av. Enligt Platon symboliserar oktaedern grundelementet luft.

Till varje oktaeder behöver man 12 lika långa bitar halm. I vår är bitarna 7,5 centimeter långa, då räcker varje halmstrå till fyra bitar. Börja med att klippa till halmen. 

En tjock sytråd går bra att använda, men jag gillar att arbeta med en vaxad lintråd. Den trasslar sig inte så lätt och en knut löser inte upp sig. Trä upp en ganska lång bit lintråd (drygt en meter) på en lång nål. Trä på tre bitar halm och knyt ihop. 

Trä på ytterligare två bitar halm och knyt fast dem mot hörnet så att ytterligare en triangel bildas mot den första.

Gör likadant tills halmen bildar fem trianglar. Trä sedan på en ensam halmbit och knyt fast i trådändan från första triangeln.

Ta en lång bit tråd - dubbelt så lång som avståndet från takkronans ovandel ska bli - vik på mitten och knyt nu ihop de två lösa uddarna i oktaedern. 

Peta in de avklippta trådändarna inuti halmstråna så att de inte syns. Häng upp oktaedern i en mobilstomme. 

Till den här himmelin krävs 14 likadana oktaeder. På varje mobilpinne hänger man två oktaeder, en i lång tråd innerst och en i kortare tråd ytterst. I mitten hänger man också två, fast i varandra. Häng upp himmelin över ett bord eller i ett fönster. Den kommer att röra sig fjäderlätt vid minsta luftström, och enligt sägnen ska himmelin aldrig vara helt stilla - det för lycka med sig.



Trustpilot