Frostade ljuslyktor av gamla tomflaskor

18 januari, 2017

Då har julen städats ut – och plötsligt känns det ganska tomt. Och lite mörkt. Dagarna är ju fortfarande korta och alla ljusslingor, adventsstjärnor lyste trots allt upp i mörkret. För att fylla tomrummen kan man behöva lite påfyllning av nya ljuslyktor i fönstren.

Kanske kan man dessutom slå två flugor i en smäll när tomglaset ändå ska tömmas efter helgerna? Tomma glasflaskor är nämligen perfekta att omvandla till ljuslyktor. Det blir vackert och vårigt med många lyktor i olika gröna toner.

Gör så här:

Diska ur flaskorna och ta bort etiketterna. Lägg en glasskärare på något stabilt underlag i lagom höjd (tex en upp-och-nedvänd mortel) och rista in en skärlinje runt om flaskan. Helst ska man bara dra glasskäraren ett enda varv runt flaskan men ändå få en väl markerad ristning. Det kräver lite träning, lite tålamod och lite kraft i nyporna.

Plocka fram en plasthink som du kan hålla dig över i diskhon ifall det blir glassplitter. Häll upp hett och iskallt vatten i två kannor. Använd skyddsglasögon och skyddshandskar när du långsamt häller en stråle av omväxlande hett och iskallt vatten längs den ristade linjen. Håll dig över hinken. Snart ser du hur glaset stressas av temperaturväxlingarna och spricker längs linjen du ristat, och till slut går den av och trillar ned i plasthinken. Det kräver lite övning och lite tur för att flaskan ska spricka av helt perfekt och i början får man räkna med att varannan flaska spricker sönder fel. Mindre ojämnheter får man acceptera.

När du kapat alla flaskorna slipar du vassa och ojämna kanter med våtslippapper tills kanterna känns mjuka. Det går bra att slipa under rinnande vatten.

Torka flaskorna rena och maskera ränder med maskeringstejp eller papperstejp. Måla på frostfärg med en skumplastroller. Låt frostfärgen torka i 30 minuter. Om man vill kunna diska ljuslyktorna utan att färgen försvinner härdar man färgen i vanlig ugn. Ställ in ljuslyktorna i en kall ugn och sätt ugnen på 150 grader. När ugnen nått temperatur ska lyktorna stå kvar ytterligare 30 minuter. Låt glaset svalna innan du tar ut dem.

Eftersom gamla vinflaskor oftast har en upphöjning i mitten som värmeljuset måste ”balansera” på är det säkrast att använda värmeljus med LED. Då gör det inget om ljusen hamnar snett, och det är ingen risk att lyktorna spricker av ojämnt fördelad värme från en ljuslåga. Dessutom är det skönt att slippa pass levande ljus.

Några av de kapade flaskorna fick också bli blomkrukor åt vårlökar.



Trustpilot