Embossing - till alla-hjärtans-dagskortet

24 januari, 2018

Ett kort till den man älskar är aldrig fel. Men vissa dagar är det mer berättigat än andra. Så nu när alla-hjärtans-dag närmar sig börjar det bli dags att plocka fram papper och pennor och vad man kan vilja ha till de kort man vill tillverka. Embossingtekniken är långt ifrån ny. Men kanske lite bortglömd. Fast fortfarande lika rolig och användbar när man vill skapa glittrande reliefeffekter.

Du behöver:

 

Scrapbookark

Svart papper

Rullskärmaskin, eller sax

Clearstamps, alfabet

Stämpelhandtag

Embossingfön

Embossingpulver

Embossingdyna

Broderigarn, glittrande rött

Limpistol

 

Gör så här:

Klipp och vik till pappret som ett kort. Vi använde ett scrapbookark dubbelvikt utanpå ett tunnare svart papper i A4 storlek. Klipp eller skär då till det röda arket i samma proportioner som A4 arket, men med lite marginal runt kanterna. 

Fäst bokstäverna på stämpelhandtaget och stämpla med en embossingdyna den text du vill ha på vänstersidan inuti det dubbelvika svarta pappret. Om det är flera av samma bokstav i texten får man stämpla flera gånger, och helst ska man vara lite snabb, så att den stämplade texten inte riskerar att börja torka. De bokstäver man ska komplettera med är det enklare att använda ett mindre stämpelhandtag till. 

Häll över embossingpulver över hela texten så att det fäster överallt och häll sedan tillbaka pulvret i burken igen. Slå på embossingfönen och värm texten från cirka 10 cm avstånd under rörelse. Värm tills pulvret smälter fast, det syns tydligt. Man måste dock vara lite försiktig så att man inte värmer för mycket, då börjar pappret skrynkla sig och texten blir ful. Låt allt svalna helt innan du rör vid det.

Klipp ut hjärtan ur en bit dubbelvikt scrapbookark. Dutta med embossingdynan över hela ytan på hjärtat, häll över pulver och häll tillbaka det överbliva i burken. Värm fast pulvret på hjärtat. Gör tre snarlika hjärtan men embossa dem olika - ett med guld och ett med rött och ett naket fick det bli till det här kortet. När embossingen svalnat sticker man hål i ändarna på hjärtanen, samt i kortet, trär upp hjärtan på en glittrig broderitråd och fäster i det röda ytterkortet. Fäst den högra änden uppe i det högra hörnet, och den vänstra änden ungefär halvvägs ned på kortet så att tråden inte skymmer texten när kortet öppnas.

Fäst det svarta innerkortet i vecket på det röda med hjälp av lite lim och knyt sedan en bit broderigarn runt.