Egna stämplar till julklappspappret

23 november, 2016

Vissa börjar köpa julklappar efter midsommar för att vara färdiga i tid – och andra köper sina på själva julafton. Oavsett vilket är en fin paketering nästan lika viktig som innehållet!

Har man tid att slå in paket i lugn och ro är det roligt att göra dem personliga och lägga ned lite extra omsorg på omslaget. Att tillverka sina egna stämplar till omslagspappret är ett sätt att sätta sin alldeles egna prägel på paketet.

Här har vi tillverkat en rejält stor stjärna som man kan trycka många gånger på pappret redan innan man slår in paketet i det. Dessutom gjorde vi en ”God Jul” stämpel där vi använde gamla antika franska bokstavsschabloner i metall som utgångspunkt.

Du behöver:

Softcut – ett material som är bra att skära ut egna stämplar ur

Linoleumknivar

Penna

Linjal

Skärmatta

Rullkniv

Skumplastroller

Omslagspapper

Färg, röd

Guldfärg

Guldband

Nätband

Julkulor, små

Gör så här:

Skär ut en lagom stor bit för din stämpel med en rullkniv. Rita upp ditt motiv med vanlig blyerts eller annan penna. Vår stjärna ritade vi upp på fri hand men med hjälp av en linjal för att få linjerna raka. Tänk på att om det är bokstäver du ska ha måste de spegelvändas!

Skär ut motivet med linoleumknivar.  I det här mjuka materialet går det lätt som en plätt, man behöver bara byta knivblad efter storleken på det som ska skäras ut. När du är färdig prövar du först på ett vanligt papper för att se att det ser ut som du vill. Har man gjort en större stämpel som dessa är det enklast att rolla på färg på stämpeln med en skumplastroller. När du tryckt färdigt, eller vill byta färg tvättar du av stämplarna med vanligt vatten så går de att använda om igen.