Dip-dye, eller doppfärgning på ren svenska

08 april, 2015

Söker man på ordet ”Dip-dye” på nätet hittar man massor av bilder, främst på fantasifulla hårfrisyrer och hår doppfärgade i glada kulörer. Oftast är det topparna eller de nedre delarna av ett långt hår färgats. Dip-dye är numera ett begrepp inom frisörvärlden. Enligt samma princip kan man doppfärga textilier som dukar, gardiner, servetter, väskor eller förkläden. Doppingen ger en mjuk övergång mellan färgat och ofärgat och beroende på hur man doppar kan man få effekter som flera steg mellan mörkt och ljust. Färgen blir levande och personlig!

Batikfärg är perfekt för ändamålet. När man doppfärgar bör man tänka på vad kärlet man använder har för form, vill man doppa djupt är det bra om kärlet är ganska smalt och högt, då är det enklare att få en rak linje och se vad man gör när man doppar. En vanlig tiolitershink fungerar bra.

Till de här bordsservetterna använde vi vita kökshanddukar.

Allt man behöver är alltså:
Batikfärg
Fixermedel 
Vanligt salt
Hink
Visp, eller något att röra med
Varmt vatten
Kökshanddukar

 Blanda färgen enligt instruktionerna på förpackningen och tillsätt vanligt salt som fixermedel. Ju varmare vatten, desto mörkare blir den färdiga kulören. Blöt igenom handdukarna innan du börjar doppa. Håll handskarna nere i färgbadet en liten stund. Häng upp så att de kan droppa av sig på ett lättavtorkat underlag eller tidningspapper.

När färgbadet ändå var varmt passade vi på att även doppa en shoppingbag i tyg. Och av bara farten åkte även ett gammalt flätat karottunderlägg i grytan, samt en vinkorg i flätat spån. Trämaterial och andra material kan dra åt sig färgen lite olika, så man har inga garantier på hur resultatet blir. Men prova kan man alltid!

Färgningsmetoden är rolig och lekfull och ger ett livfullt uttryck. Men tänk efter en extra gång innan dina ärvda linneservetter får ett dopp i grytan. Det är så kul att man riskerar att doppa lite för mycket i stundens ingivelse!



Trustpilot