Bordsunderlägg i jutegarn

31 januari, 2018

Ett stickat bordsunderlägg av grovt jutegarn passar fint till det rustika lantköket. Stickat på raka stickringar blir resultatet jämnt och dubbelstickat, perfekt till karottunderlägg som ska skydda bordsytan från kastrullvärmen.

Det är fantastiskt lekande lätt att sticka på stickringar! Även den som vanligtvis tycker att det är svårt att få maskorna jämna kan få ett jämnt och proffsigt resultat med stickringar. På runda stickringar stickar man rundstickning till mössor, handledsvärmare, lampskärmar eller kuddfodral. Medan de raka stickringarna som vi använt här, ger ett platt, dubbelstickat resultat. Perfekt för till exempel halsdukar - eller karottunderlägg. 

Det är alltid lite svårare att sticka med ett helstumt och tjockt garn som det här jutesnöret. Därför kräver det lite styrka i nyporna och pillandet går inte lika snabbt som med ett vanligt garn, men resultatet blir lika jämnt och snyggt.  

Du behöver:

Rak stickring

Sax

Jutegarn, Hoooked jute

Gör så här:

Lägg upp maskorna genom att vira garnet runt piggarna växelvis på höger och vänster långsida. Se bild. Beskrivning finns också illustrerad på stickringarnas förpackning. Vira garnet fram och tillbaka igen längs stickringen, så att varje pigg får två maskor. Man behöver inte använda hela stickringens längd, utan bara precis så många piggar och den bredd som man vill att underlägget ska ha.

Lyft den undre maskan över den övre och släpp på insidan. Börja med den pigg som fick sista maskan så att tråden fästs ordentligt. Fortsätt likadant och lyft alla maskorna på båda sidor av stickringen. Vira ett nytt varv med maskor och lyft de undre över de övre. Fortsätt sticka lika många varv som du har maskor i bredd eller tills du tycker att underlägget ser kvadratiskt ut.

Klipp av garnet med några decimeters marginal och fäst den nål som följer med stickringarna i änden av garnet. Lyft av en maska i taget och trä garnet igenom, ta en maska från vänster respektive höger sida varannan gång. Dra ihop allt eftersom du maskar av så att kanten blir jämn. Fäst sista änden av garnet genom att ”sy” in det i nästa sida så osynligt som möjligt. Klipp av överblivet garn. Gör eventuellt en ögla att hänga underlägget i av den andra garnänden. Fäst och klipp av.