Bladens tid

13 september, 2017

Nu börjar bladens tid. Så här på sensommaren när hösten står på tröskeln framträder de i all sin prakt. Och redan innan löven skiftar i höstfärger har naturen massor av vackra blad att bjuda på. Plocka in dem, pressa och gör avtryck. På ett vackert akvarellpapper blir de personliga konstverk värdiga en vardagsrumsvägg.

När naturen står i full blom är det lätt att glömma bladen. De vackra bladformerna som lätt hamnar i skymundan för de färgstarkare blommorna. 

Ett par ormbunksblad, ett pressat lönnlöv, några vackra akvarellpapper och sprayfärg för papper är i princip allt som behövs innan man kan sätta igång att experimentera.

 

Du behöver:

 

Vackra blad från tex ormbunkar

Akvarellpapper 

Art spray, svart

Tidningar som underlag

Tunga böcker att pressa löven med

 

Gör så här:

Plocka in några vackra blad, lägg dem i press någon timme under en tung bok eller liknande, så att bladen sedan ligger helt platt mot sitt underlag. Lägg bladet på ett akvarellpapper av passande storlek och spraya med Art spray.

Lyft försiktigt bort bladet (försök att inte droppa någon färg) från pappret och lägg ned det på ett tidningspapper. Ta ett annat akvarellpapper och lägg det ovanpå. Stryk med handen över så att pappret får kontakt med bladet överallt. Nu har du både ett positivt och ett negativt avtryck av samma blad. Låt torka ordentligt och lägg sedan pappren i press igen om de buktat sig av färgen. Häng upp på väggen.