Bladen spricker ut - på soffkuddarna

20 februari, 2019

Det är vår i luften och snart kommer man (nästan) kunna höra hur knoppar brister och blad spricker ut. Men i väntan på att naturen ska väckas ur sin vintervila kan man låta bladen spira på soffkuddarna. Pimpa ett gammalt kuddfodral med löv av tvättbart papper och broderade stjälkar i vårgrönt.

Applikationer är ett perfekt sätt att förnya sina gamla soffkuddar med. Fodral som fått fläckar som inte går bort i tvätten, eller kanske bara behöver en lite ny look, kan få sig en make-over med några applikationer och enkla broderier.

Ska man göra löv som applikationer blir det en fin effekt att bara sy fast dem längs mittnerven. Men det kräver ju att man har ett material som inte repar upp sig i kanterna. Då passar ett tvättbart papper perfekt. Det här i silver blir dessutom lite skrynkligt och snyggt patinerat när man tvättat det. Pappret har en inblandning av latex som gör att det går att tvätta i 40 grader i maskintvätt. Om man vill ha den patinerade skrynkliga looken redan från början, börjar man med att tvätta pappret.

Klipp sedan ut löv ur pappret. Använder man en mönstersax kan man enkelt få till snyggt vågiga kanter på löven. Vik bladen på mitten längs mittnerven.

Ta kuddfodralet du ska använda och lägg ut bladen i ett mönster efter en stjälk. 

Nåla fast bladen där du vill ha dem, och sy fast dem längs mittenvecket med en symaskin. Rita försiktigt med en blyertspenna eller en kritpenna för textil var du vill ha stjälken.

Ett ullgarn fyller ut mer än ett vanligt moulinégarn när man broderar, och passar därför bra till stjälken. Man kan använda vilken sort stygn man vill, se på bilderna hur man broderar med en typ av kedjesöm som fyller ut lite lagom på ett enkelt sätt. 

 

En härligt vårgrön färg på ullgarnet blir en fin kontrast till det rosa och känns vårigt.