Bläckfisk att vila huvudet på

12 september, 2018

Lite av sommarens smak vill man kanske ha med sig in, nu när vi flyttar inomhus och det blå havet börjar kännas alltmer avlägset igen. En havsblå kudde att luta huvudet mot får vila på soffans armstöd. En bläckfisk blev det - eller är det en manet?

Du behöver:

Mönsterpapper

Jeanstyg med stjärnor

Vadd

Tillgång till symaskin

Sytråd

Körsbärskärnor (eller vanligt ris)

Garn

Broderinål

Gör så här:

Rita upp ett mönster till bläckfiskkudden på ett mönsterpapper. Mönstret är konstruerat av åtta likadana delar där varje del är en bit av huvudet och en arm. 

Rita upp mönstret som på bilden ovan. Vårt mönster mäter 82 cm långt, 14 centimeter brett på den bredaste delen (den del som blir huvudet) och 8 cm brett i de smalare armarna. I de måtten är en centimeters sömsmån inräknad.

Klipp ut mönstret, lägg det på tyget och klipp ut 8 delar eftersom en bläckfisk ju har åtta armar. På dubbelt tyg är det alltså fyra gånger.

 

Sy ihop de tjockare delarna som ska bilda huvudet, rätsidor mot rätsidor som på bilden ovan.

Sy sedan ihop armarna en och en. Sick-sacka alla sömmar.

Vänd bläckfisken rätt. När man ska vända de smala armarna rätt kan det underlätta att ta hjälp av ett långt penselskaft eller en sticka.

Fyll armarna med något fyllnadsmaterial med lite tyngd i. Okokt ris eller körsbärskärnor fungerar bra. Riset är lite väl tungt, så då kan man först fylla i ris och sedan fortsätta fylla med vadd. 

Fyll huvudet med vadd, stopp den ordentligt med mycket vadd så att huvudet håller formen. Klipp ut en rund bit tyg lagom stor att täcka öppningen med lite marginal. Sy igen armkanalerna längst upp så att fyllnadsmaterialet inte kan åka upp i huvudet. Stoppa sedan in tygrundeln och sy fast den för hand i öppningen.

Brodera ögon med vanligt vitt garn.

Bläckfisken passar perfekt på soffans armstöd där den kan få breda ut sina armar. Eller är det en manet?