Babymobil med luftballong i stjärnhimmel

21 april, 2021

En sagohimmel med glittrande stjärnor, måne och en svävande luftballong i skyn. En babymobil med en drömsk stjärnhimmel tillverkar man själv av tvättbart papper, fyllnadsvadd och en cellplastkula infiltad i ull.

En mobil med fantasifulla figurer för en baby att fästa blicken på är en fin gåva åt en vän som fått barn. En babymobil kan ju egentligen innehålla vilka symboler som helst och man kan variera den i oändlighet. Ett enkelt sätt att fixa själva upphängningen är att ta en träring och såga den i två halvor. Borra sedan hål i mitten av båda träbågarna, samt en centimeter från samtliga ändar. Detta är själva stommen i mobilen som man sedan kan fylla med de figurer man vill ha. 

Vi fyller den med stjärnor och en måne, och i mitten en svävande luftballong.

Stjärnorna och månen är tillverkade av ett tvättbart papper som går bra att  sy i. Man kan självklart även använda ett stabilt tyg eller filt.

Skriv ut mönstret, klipp ut som mallar och rita av på pappret. Klipp ut och sy ihop på vanlig symaskin. Innan du sytt ihop hela stoppar du dem lite lagom med en vanlig polyestervadd så att de blir lite lagom bulliga. Sy ihop helt. Gör ett litet hål för upphängning med en håltång eller borra med en liten borr. 

Själva luftballongen tillverkar man av en cellplastkula som man filtar in i ull med hjälp av en filtnål. Svep om kulan med ull och stick in nålen genom ullen och in i kulan upprepade gånger. När du fått ett jämnt fastfiltat lager av den ljusgrå ullen lägger du på ränder av en blå (eller den färg du vill ha) ull. Filta fast den på samma sätt. För att få tydliga kanter kan man vika ullen längs gränserna mellan färgerna. 

Klipp till fyra meterlånga bitar av seaming-garn eller annat tunt garn, vik dem på mitten och knyt ihop så att du får en ögla som sedan kan fungera som upphängningsögla. Knyt ihop trådarna två och två cirka fem centimeter från den översta knuten och stoppa in filtkulan inuti. Fäst knutarna tillfälligt med knappnålar mot kulan. Dela upp trådparen och knyt ihop dem två och två ytterligare några centimeter längre ned, använd knappnålar för att se var knutarna ska hamna. Fortsätt knyt likadant i två omgångar till ned mot ballongkorgen.

Ballongkorgen tillverkar man enklast av en bit tom hushållspappersrulle som man limmar på en bit tvättbart papper utanpå. Medan limmet torkar kan man hålla det på plats med en vanlig klädnypa. Gör sedan fyra små hål i korgen både upptill och nedtill för att kunna trä in garnet från ballongen och fästa korgen så. Längst ned trär man på en träkula och knyt eller limma fast under korgen.

Ballongen fäster man i mitten av mobilen. Fäst stjärnorna och månen i de yttre ändarna  med samma slags garn som till ballongen. För att få månen och stjärnan att hänga jämn kan man hänga på en träkula på stjärnan som hänger mittemot månen. 

Häng stjärnorna och månen på lite olika höjder i mobilen. Häng upp mobilen i samma garn som luftballongen hänger i, i mitten av mobilen.