Äggkoppar i eneträ

16 mars, 2016

Doften av eneträ på frukostbordet, nykokta ägg och nybakat bröd. Det är så man vill ha sin helgfrukost! De äggformade äggkopparna vi gjort den här veckan får stå för enedoften. Kanske fick du tälja smörknivar tills fingrarna blödde i skolslöjden? Bara lugn. Det här projektet är faktiskt enklare. Visserligen är eneträ ganska hårt att arbeta i, men med rätt verktyg går det som en dans! De japanska handsågarna som sågar på draget ger extra fina skär och är enkla att arbeta med. Tycker man att det är svårt att såga i en 45 graders vinkel kan man dessutom ta hjälp av en geringslåda, men det är inte nödvändigt. Kvistborren ger också väldigt fina och exakta hål, men för att använda den bör man ha tillgång till en pelarborrmaskin. Annars använder man en vanlig borr i samma dimension.

Du behöver:

Eneträ, 60-80 mm i diameter

Japansk handsåg (utan rygg)

Geringslåda (bra att ha men inte nödvändig)

Kvistborr, 22 mm

Morakniv

Filar

Sandpapper

Gör så här:

Såga enestammen i skivor med ca 45 graders vinkel. Skivorna ska vara cirka 2 cm tjocka. Borra ett hål i ena delen av skivan, ungefär där gulan sitter på ett ägg sett i genomskärning. Skala av barken från träskivorna med en morakniv. Tälj, fila och slipa till formen på skivorna så ägglik som möjligt. Med en rund- och en halvrund fil försänker du även borrhålet så att ägget passar bättre i hålet. Slipa med grovt slippapper först och sedan ett riktigt fint för att få äggkoppen riktigt mjuk och len.

Sen är det bara att duka upp frukostbordet.

Vi har använt bokstavsbrickor i trä som placeingskort på den här bilden.