Torkställning i gammal stil

14 april, 2021

Vårvindar friska och nytvättad tvätt. Snart är det dags att hänga tvätten utomhus. På ett litet tvättställ i gammal stil hänger man tvätt - med stil!

Läs hela artikeln

Schack matt! Vilket är ditt nästa drag?

07 april, 2021

Det klassiska schackspelet går aldrig ur tiden. Alla kan spela - från barn till riktiga proffs. Och när spelet inte används får det gärna stå framme som dekoration.

Läs hela artikeln

Äggställ i svartbetsat trä

17 mars, 2021

Det ska vara ordning och reda bland äggen på påskbordet. Med ett äggställ i svartbetsat trä serveras nykokta ägg med stil.

Läs hela artikeln

Pall med flätad sits

10 februari, 2021

En pall med sits av flätad sadelgjord blir fin och praktisk inredningsdetalj. Du snickrar den relativt enkelt på egen hand.

Läs hela artikeln

Lampa av fågelholk

20 januari, 2021

Fågelkvitter och takdropp. Nu längtar man efter våren! När julstjärnorna plockats bort ur alla fönster finns plats för nya projekt. En fågelholk blir en perfekt fönsterlampa i väntan på ljuset.

Läs hela artikeln

Ljuslyktor med träkulor

16 december, 2020

Trärena kulor av björk passar fint in i den skandinaviskt blonda formtraditionen. Med hjälp av blötlagd peddigrotting gör man sina egna ljuslyktor med träkulor.

Läs hela artikeln

Adventsfyrar

11 november, 2020

Fyra fyrar signalerar att julen snart är här. Årets adventsljusstakar är sågade ur sommarens strandvedsstockar, och blir en lite annorlunda adventsdekoration.

Läs hela artikeln

Piedestal i 50-talstappning

23 september, 2020

Med en liten blinkning åt 50-talet, kanske? Svunna tiders piedestaler var inte så tokiga. Man kan placera sina krukväxter var man vill i rummet och förvandla ett par rundstavar och en list till en liten möbel.

Läs hela artikeln

Bokstöd med dalahäst

02 september, 2020

Den rosa åldern är slut men den gamla dalahästen kan få nytt liv. I två delar och med ny färg och funktion - som bokstöd på nattduksbordet.

Läs hela artikeln

Nyckelringar med trähus

19 augusti, 2020

På en liten hylla i hallen hittar nycklarna hem. Med egna små hus vet man var man har sina nycklar på ett praktiskt och snyggt sätt.

Läs hela artikeln

Trätråg och skedar - täljprojekt för lata dagar

22 juli, 2020

Ett trätråg som man skålar ur med bildhuggarjärn, skavjärn och skedkniv. Och när man ändå är i farten kanske det blir en och annan träsked också!

Läs hela artikeln

Midsommarstång för bordet

03 juni, 2020

Midsommardansen är inställd men sommarnatten är ljus och troget odödlig. I år blir festen kanske mindre, men midsommarstång vill man ju ha ändå. En midsommarstång på bordet kan bli en ny tradition och plockas fram i många år framöver.

Läs hela artikeln

Pressade blommor i eneststubbe

29 april, 2020

Plötsligt händer det. Knoppar brister och vårblommorna är här. Men underbart är kort och ibland vill man frysa tiden, spara känslan. Pressar man blommorna istället för att sätta dem i vas håller de betydligt längre.

Läs hela artikeln

Äggbräda av ek

18 mars, 2020

Småfåglarna kvittrar och hönsen har börjat värpa igen på allvar. Även den som inte är lycklig ägare till en egen hönsgård kan ju förvara sina ägg lite extra snyggt - på en gammeldags äggbräda av trä.

Läs hela artikeln

Pennställ för akvarellpennorna

12 februari, 2020

Var sak har sin plats. Och när pennorna fått ett eget hem blir det så mycket lättare att hitta dem. Sorterade i regnbågens alla färger blir det lätt att hitta rätt.

Läs hela artikeln

Nya handtag, ny färg, nytt liv

22 januari, 2020

Med lite ny färg och nya beslag kan man ge gamla omoderna möbler nytt liv. En byrå i lackad furu, med profilerad nederkant och furuknoppar får ett helt annat uttryck med några få enkla drag.

Läs hela artikeln

Sprattelgubbar som juldekoration

27 november, 2019

Nu marscherar julen in! Danska soldater ur vaktparaden har kommit att bli något av en symbol för julen. Som sprattelgubbar tillverkar man dem av glasspinnar och träspatlar. Det blir fina dekorationer att hänga i granen eller ett fönster.

Läs hela artikeln

Adventshus med kopparskorstenar

13 november, 2019

1,2,3,4… Snart är adventstiden här och det gäller att vara förberedd. En liten by med adventshus blir fint på bordet eller i ett fönster istället för den vanliga adventsljusstaken.

Läs hela artikeln

Födelsedagståg för de små jubilarerna

30 oktober, 2019

Ja må hon leva! Ja, må hon… Än är det långt kvar till hundra, men födelsedagsbarn med ensiffriga åldrar brukar kunna uppskatta färgglada födelsedagståg med ljus på bordet. Även om paketen och tårtan kanske tuffar ännu högre…

Läs hela artikeln

Servettringar av en trälist

02 oktober, 2019

En kvadrat och en cirkel, en liten lek med geometrin - blir en servettring! Enkel men vacker blir servettringen som man sågar ur en vanlig hyvlad trälist och sedan borrar ett stort hål i med en kvistborr. Olja, betsa eller måla till önskad färg.

Läs hela artikeln

Pappersrullehållare i betong och ek

14 augusti, 2019

En hållare för hushållspapret i betong, ek och läder gör det vardagliga hushållsspapret lite festligare på bordet.

Läs hela artikeln

Insektshotell

24 juli, 2019

Dags att bygga hus. För bina! Ett bo för bin hjälper viktiga pollinerande insekter som vildbin att hitta en plats att övervintra på. Som tack får du mer frukt och bär i trädgården.

Läs hela artikeln

Glasrörsvas med ram

22 maj, 2019

Ett enkelt glasrör är inte sällan den bästa vasen. Satta på rad i ram kan man göra vackra arrangemang av få blommor där alla kommer till sin rätt.

Läs hela artikeln

Skogsromantiskt blomsterarrangemang med eneträstubbar och glasrör

13 februari, 2019

Med inspiration från naturen och skogen skapar man ett blomsterarrangemang med plats för de skiraste vårblommorna. Doftande eneträstubbar och provrör i glas är allt som behövs.

Läs hela artikeln

Nyckelhängare i stadssiluett

23 januari, 2019

En liten stadssiluett där husen står tätt, tätt intill varandra. Sinnebilden för den gamla stadens gemyliga gator fick bli förebild för den här nyckelhängaren. Du sågar den ur en enda bit trälist, limmar ihop bitarna och skruvar fast vinkelkrokar till nycklarna. Inget mer letande efter borttappade nycklar!

Läs hela artikeln

Ram för barnteckningarna

03 oktober, 2018

Det produceras stora mängder konst i många hem. Teckningar som de små konstnärerna genast vill hänga på väggen - men ganska snabbt byta ut mot nya. En ram med plats för tre teckningar som barnen själva enkelt kan byta ut passar fint bland de mer permanenta alstren på tavelväggen.

Läs hela artikeln

Skärbrädor i ek

22 augusti, 2018

Nu är det slut på snusket i köket! Kött, grönsaker, lök och bröd ska få sina egna skärbrädor. Samtliga sågade ur ett och samma hyllplan i ek och med de franska namnen prydligt präglade i läderremmar att hänga brädorna i när de inte används.

Läs hela artikeln

Ikeahack - smart skåp av låda, ram och rottingväv

08 augusti, 2018

Ett litet skåp att förvara ”skramlet” i (nycklar, mobiler, plånböcker och lösa mynt…) är veckans tema. Med ett enkelt ikeahack slipper man lösa saker liggandes i hallen. En låda och en ram från ikea utgör stommen, men karaktären kommer från den klassiska rottingväven.

Läs hela artikeln

Vila smörknivarna - på solstolar av glasspinnar

25 juli, 2018

När glassen är uppäten och pinnarna renslickade kan man bygga sig en solstol. Klassiska Adirondackstolen i miniformat, byggd av glasspinnar, blir perfekt istället för gamla tiders smörtaxar. Låt smörknivarna vila bekvämt bakåtlutade mitt på frukostbordet i en hembyggd solstol.

Läs hela artikeln

Dekorera glassen - med exotisk frukt från svenska skogar

18 juli, 2018

Nu är det glass som gäller! I hettan orkar man knappt lyfta ett finger, men den om ändå har lust att pyssla lite kan fixa fina glassdekorationer. Med lite färg förvandlar man naturmaterial från svenska skogar till exotiska frukter.

Läs hela artikeln

Myggfönster med sommarvisa

27 juni, 2018

Ljumma sommarnätter avnjuts bäst utan mygg. Ett myggfönster som släpper in nattluften men håller surret ute bör finnas i varje sovrum. Det är så underbart att sova med öppet fönster! Extra somrigt blir det med nät av tyll och några ord ur en klassisk sommarvisa broderad i nätet.

Läs hela artikeln

Karottunderlägg av rundstav

23 maj, 2018

Rustikt och hållbart blir karottunderlägget av rundstav och rep. Mörk ek och naturfärgat rep blir en fin kombination. Repet gör underlägget flexibelt och lätt att hänga upp när man inte använder det. Praktiskt, snyggt och användbart.

Läs hela artikeln

Repstege för kläderna

21 februari, 2018

Forna tiders så kallade herrbetjänter var inte så dumma ändå. Ofta behöver man ju en plats att hänga kläder som är använda, men ännu inte redo för tvättkorgen. En enkel repstege kan fylla samma funktion - en plats att hänga kläder, väskor och plädar på. Och dessutom göra det med stil!

Läs hela artikeln

Armstödsbricka i vitek

07 februari, 2018

En kaffekopp och en god bok kan man aldrig ha för nära till hands när man sitter bekvämt nedsjunken i sin favoritsoffa. Det är därför en så enkel liten sak som en armstödsbricka är så bra att ha. Och inte alls svår att snickra själv!

Läs hela artikeln

Broderade träskyltar

06 december, 2017

Tunna skivor av björkstam blir perfekta att dekorera som hängen till granen. Hårt mot mjukt blir en fin kontrast när man borrar hål för att brodera med garn genom skyltarna. Passar lika bra att hänga i granen som att fästa på de finaste paketen.

Läs hela artikeln

Tärningsljusstakar till advent

15 november, 2017

Snart är det dags att tända första ljuset i adventsljusstaken. De klassiska ljusstakarna i all ära - men ibland är det kul med något nytt! Fyra tärningar blir årets adventsljusstake.

Läs hela artikeln

Servettringar av björkstam

04 oktober, 2017

Kritvita, silverskimrande björkstammar är sinnebilden för nordiskt naturmaterial. Så vackert att det knappast behöver bearbetas. Bara att skiva upp i lagom tjocka skivor och borra ett ordentligt hål igenom och vips! så har man höstens vackraste servettringar.

Läs hela artikeln

Spegelram i rotting

20 september, 2017

Rotting tycks vara en av de stora materialtrenderna just nu och ses i allt från möbler till lampskärmar och spegelramar. Man ger sig kanske inte på att fläta en hel fåtölj på egen hand. Men ett mindre rottingprojekt - som en spegelram - är kul att göra själv.

Läs hela artikeln

Spegelhylla med plats för smycken

23 augusti, 2017

En liten spegel nära till hands är ofta bra att ha i badrummet. För en snabb kontroll av frisyren i nacken eller för att kunna komma riktigt nära utan att behöva hänga över ett handfat. Kombinera det med några krokar för favoritsmyckena och man har skapat den perfekta badrumsdetaljen, praktiskt och snyggt.

Läs hela artikeln

Tälja skedar - perfekt för lata dagar

02 augusti, 2017

Lata dagar på bryggan, sådana dagar när man egentligen inte vill göra någonting, men ändå blir lite rastlös av ledigheten. Sådana dagar är perfekta dagar för ett täljprojekt. Med en kniv i ena handen och ett stycke trä i den andra har man den perfekta sysselsättningen. Och skedar och slevar kan man aldrig få för många av.

Läs hela artikeln

Smart, snygg och praktisk nyckelhylla

26 juli, 2017

De har en tendens att ligga och skräpa på fel ställen - och försvinna när man bäst behöver dem. Nycklarna. Särskilt de där nycklarna man inte använder flera gånger om dagen, utan bara då och då. Till garaget, förrådet eller landet. En enkel nyckelhylla håller nycklarna på plats och med snygga nyckelringar blir nyckelhyllan en dekorativ detalj. Du vet alltid var du har nycklarna - smart, snyggt och praktiskt!

Läs hela artikeln

Blomstergunga med säsongens fägring

14 juni, 2017

Den blomstertid nu kommer… Överallt i skog och mark blommar det just nu. Små blommor med tunna stjälkar som prästkragar och humleblomster passar bra i små, tunna vaser. Ett gäng gamla provrör känns perfekt som vaser, men eftersom de saknar botten att stå på fick det bli en upphängning istället. Samlade på rad i en trälist med lagom stora hål för både provrör och ett tjockare rep blev det en blomstergunga där blommorna kan hänga som en tavla mot väggen och få all den uppmärksamhet de förtjänar.

Läs hela artikeln

Modelldockan fick vingar

10 maj, 2017

Ett par vingar. Vad skulle man hellre önska sig? Tänk att kunna ta sig en tur över trädtopparna i solnedgången, istället för den vanliga kvällspromenaden. Tills dess… ska modelldockan få sig ett par nya vingar. Sen kan hon sväva i fönstret likt en älva, och förhoppningsvis smitta av sig nya idéer och fria tankar. Låt kreativiteten flyga fritt! Du behöver: Modelldocka Bultsax Järntråd 1,5 mm Järntråd 0,7 mm Avbitartång Karlssons Klister Gammalt notpapper Sax Skruvögla

Läs hela artikeln

Praktisk Pockethylla – du snickrar själv

26 april, 2017

Vissa verktyg kan verkligen göra underverk! En borr- och skruvjigg är en lite manick som inte ser mycket ut för världen, men som förvandlar dig till finsnickare i ett nafs! Plötsligt är det inte längre omöjligt att bygga hyllor helt utan synliga beslag, det är till och med ganska lätt – även för den som är ovan att snickra. Borrjiggen har en hållare som håller borren i en perfekt vinkel. Och själva borren är konstruerad som en större borr först och en tunnare borr längst ut i änden så att man kan förborra hål för skruvar, som sedan blir osynliga. De här pockethyllorna är lika snygga att hänga upp på väggen som att stapla på varandra på ett skrivbord. Perfekta för pocketböckerna man planerar läsa i sommar. Du behöver: Fyra brädbitar i dimensionen 28 x 150 mm, två st ca 25 cm långa och två st ca 35 cm långa Borrmaskin Borr och skruvjigg Tving Trälim Vinkelhake Japansk kapsåg, mini Slippapper Korkkloss Kvistborr 20 mm Hängbeslag

Läs hela artikeln

Ljusstakar av träklossar

08 februari, 2017

Det låg några träklossar kvar i en låda efter att vi gjort bokstavsklossar förra våren. De måste ju användas! Ljusstakar får det bli. Just nu längtar man mycket efter ljuset, men vill fortfarande mysa inomhus med tända ljus på kvällarna. Så, ett par ljusstakar är ju aldrig fel. Har man upptäckt hur enkelt det är att borra fina hål med en kvistborr kan man lätt bli lite manisk och vilja borra hål i allt, nästan… Det är så roligt! På ett kick har man gjort sig ett par nya ljusstakar med hjälp av en kvistborr, en bit trä av något slag och en passande ljushylsa. Sen är det bara att dekorera med lite färg. Svarta trianglar mot den trärena ytan kändes rätt just nu. Ändrar man sig kan man alltid måla om dem senare. Du behöver: Träklossar, 75 x 75 x 75 mm Sandpapper Ljusstaksborrsats Tillgång till borrmaskin, gärna pelarborrmaskin Ljushållare Maskeringstejp Färg Skumplastroller

Läs hela artikeln

Karottunderlägg av halva träkulor

21 december, 2016

Ett snyggt karottunderlägg sätter pricken över i på bordet.

Läs hela artikeln

Fyr i höstmörkret

21 september, 2016

Sommaren dröjer sig kvar i år, men visst kan man väl ana att höstmörkret är på väg? Då är det alltid lite mysigt att kura inomhus på kvällarna med tända ljus. En fyr av en bit gammal grånad trädstam, dekorerad med slagmetall blir fin i fönstret. Numera finns det så bra värmeljus i LED att man kan lämna även träljusstakar som dessa utan uppsikt när man hämtar mer te.

Läs hela artikeln

Drake av strandved och juteväv

07 september, 2016

Ibland är det kul att göra egna väggdekorationer som inte är traditionella tavlor. En flygande drake som symbol för frihet, öppna vidder och sommar. Den får bli bärare av sommarens alla minnen. Stommen är också två bitar strandved, grånade av salt, vatten och sand upphittade på stranden jag kallar min.

Läs hela artikeln

Bokstavsklossar för den första abc-träningen

29 juni, 2016

Träklossar är en klassisk leksak som aldrig går ur tiden. Samtidigt ett bra sätt att ta de första staplande stegen i lästräningens abc. Det är enkelt att tillverka sina egna bokstavsklossar. Kanske färgmatcha dem till barnrumstapeten?

Läs hela artikeln

Äggställ till de nyvärpta äggen

25 mars, 2016

Alla lyckliga hönsägare brukar märka att våren är på väg när hönsen börjar värpa på allvar igen. Men även om man inte har egna höns kan det vara trevligt att förvara äggen med stil – i ett egentillverkat äggställ i trä.

Läs hela artikeln

Stubbvas med kopparrör

23 mars, 2016

De första vårblommorna är här! Sjävklart behöver de en egen vas och en hedersplats därhemma. En stubbvas av en gammal grånad trästam, fyndad i skogen, ger plats åt både blommor och ljus på bordet eller i ett fönster. Klassiska kopparrör i högblank metall utgör en fin kontrast mot träets grånade matta yta. Man kan använda sig av trästammar från skogen, eller stranden. Kopparrören blir perfekta vaser till vårblommornas tunna stjälkar och passar också perfekt som ljushållare.

Läs hela artikeln

Äggkoppar i eneträ

16 mars, 2016

Doften av eneträ på frukostbordet, nykokta ägg och nybakat bröd. Det är så man vill ha sin helgfrukost! De äggformade äggkopparna vi gjort den här veckan får stå för enedoften. Kanske fick du tälja smörknivar tills fingrarna blödde i skolslöjden? Bara lugn. Det här projektet är faktiskt enklare. Visserligen är eneträ ganska hårt att arbeta i, men med rätt verktyg går det som en dans! De japanska handsågarna som sågar på draget ger extra fina skär och är enkla att arbeta med. Tycker man att det är svårt att såga i en 45 graders vinkel kan man dessutom ta hjälp av en geringslåda, men det är inte nödvändigt. Kvistborren ger också väldigt fina och exakta hål, men för att använda den bör man ha tillgång till en pelarborrmaskin. Annars använder man en vanlig borr i samma dimension.

Läs hela artikeln

Enkla bokstöd

05 januari, 2016

Ett rejält stöd att luta sig emot, det är vad många av oss önskar sig mest av allt. Men just nu är det böckernas tur. De här bokstöden är dessutom både praktiska och snygga. Och du tillverkar dem enkelt själv. En gammal överbliven trästolpe som låg och skräpade i en brädhög är vad vi använt, ohyvlad och ruff i ytan. Lite torrsprickor fick vi också på köpet. Men det blir snyggt när man målar dem!

Läs hela artikeln

Spegelram av klädnypor

17 november, 2015

Aldrig kan man väl få för många speglar i ett hus. I alla fall inte om de har en vacker inramning. Och det är just det vi tänkte fixa nu. En spegel med ram av förgyllda klädnypor – en kul kontrast mellan enkelt och exklusivt! Du behöver: Rund spegel Klädnypshalvor, 92 st Klädnypor eller gummisnoddar, 92 st Trälim Limpistol med smältlim Vattengrund eller primer för bladguld Bladmetall i guldfärg Penslar, 2 st

Läs hela artikeln

Lightbox med smalare budget

21 oktober, 2015

Gatuskylten som inredningsbelysning har blivit omåttligt populär. Men smakar det så kostar det. En ganska rejäl slant får man vara beredd att punga ut om man vill ha sin egen gatuskylt därhemma. Eller så tillverkar man sin egen! En vit akrylplastskiva, lite kontaktplast, brädor och en ljusslinga är ungefär allt du behöver för att göra din egen lightbox i budgetklassen.

Läs hela artikeln

Ljusstakar av sommarens drivved

19 augusti, 2015

Sommarens strandpromenader ska sent glömmas. När höstmörkret tränger sig på är det trevligt att ha något kvar som för tankarna till de där kvällarna när ljuset aldrig ville ta slut. Plockade du hem någon drivved från stranden? Vackert patinerad av salt vatten och sandkorn.

Läs hela artikeln

Trendspaning: vattenmelon

17 juni, 2015

Det har väl knappast gått någon förbi att vattenmelon är hett just nu. Vid en snabb trendspaning hittar vi vattenmeloner på allt från kläder till accessoarer och inredningsprylar. De pigga färgerna känns härligt somriga, så haka på!

Läs hela artikeln

Tre-i-rad Sällskapsspel med guldkant

08 februari, 2015

Snön yr utanför fönstren och vissa lediga dagar är det skönt att bara sitta inne i stugvärmen med en kopp te, familj och vänner. Ett klassiskt tre-i-rad spel är lagom underhållande och kan få ligga framme på soffbordet tillsammans med vackra coffetableböcker och magasin. Det är få ”ingredienser” du behöver för att tillverka det här spelet själv.

Läs hela artikeln