Linneservetter med stämpeltryck

22 april, 2020

Riktiga linneservetter är svårslagna. Med vändsydda hörn och ett personligt stämpeltryck blir de en extra dekoration på middagsbordet.

Läs hela artikeln

Nya handtag, ny färg, nytt liv

22 januari, 2020

Med lite ny färg och nya beslag kan man ge gamla omoderna möbler nytt liv. En byrå i lackad furu, med profilerad nederkant och furuknoppar får ett helt annat uttryck med några få enkla drag.

Läs hela artikeln

Nyårsdukning med kvistar och blad i guld

25 december, 2019

Dukningen är halva nyårsmiddagen. Så passa på och sätt guldkant på dukningen! Med en bordskrans med guldsprayade kvistar och blad samt servetthållare i guldfärgat papper firar vi in det nya året med stil.

Läs hela artikeln

Schackrutig juteväv under granen

11 december, 2019

En schackrutig juteväv under julgranen sätter pricken över i. Rutorna fixar man med hjälp av självhäftande bokplast och textilfärg.

Läs hela artikeln

Sprattelgubbar som juldekoration

27 november, 2019

Nu marscherar julen in! Danska soldater ur vaktparaden har kommit att bli något av en symbol för julen. Som sprattelgubbar tillverkar man dem av glasspinnar och träspatlar. Det blir fina dekorationer att hänga i granen eller ett fönster.

Läs hela artikeln

Shoppingbag med cykeltryck

28 augusti, 2019

Plastpåsar kommer snart att vara ett minne blott när de mer hållbara shoppingbagarna i tyg tar över. En personlig shoppingbag med eget tryck piggar upp och passar perfekt på cykelstyret.

Läs hela artikeln

Placeringskort i fördrinken

12 juni, 2019

Midsommarfesten närmar sig. Med en melonstjärna i glaset och en träspatel med namn på fungerar fördrinken som placeringskort. Och på köpet slipper man fundera över vilket glas det var som var mitt.

Läs hela artikeln

Djurhuvuden sätter knorr på festen

15 maj, 2019

Studentmottagning, skolavslutningsfest, konfirmation. Vårens festligheter står för dörren och det är kul att sätta lite extra knorr på dekorationerna. Gamla plastdjur från småbarnsåren väcker gamla minnen och kan få nytt liv!

Läs hela artikeln

Vas med betongfärg

13 mars, 2019

En gammal vas från det glättiga 80-talet får åka tidsmaskin in i 2010-talet. Med några lager färg förvandlas vasen från rosa, glansigt 80-tal till rå betong. Återvunnen, återanvänd men med en helt ny look. Så rätt. Och så lätt!

Läs hela artikeln

Vila smörknivarna - på solstolar av glasspinnar

25 juli, 2018

När glassen är uppäten och pinnarna renslickade kan man bygga sig en solstol. Klassiska Adirondackstolen i miniformat, byggd av glasspinnar, blir perfekt istället för gamla tiders smörtaxar. Låt smörknivarna vila bekvämt bakåtlutade mitt på frukostbordet i en hembyggd solstol.

Läs hela artikeln

Dekorera glassen - med exotisk frukt från svenska skogar

18 juli, 2018

Nu är det glass som gäller! I hettan orkar man knappt lyfta ett finger, men den om ändå har lust att pyssla lite kan fixa fina glassdekorationer. Med lite färg förvandlar man naturmaterial från svenska skogar till exotiska frukter.

Läs hela artikeln

Frostfärg på spegel

04 juli, 2018

En bård av frostade blad blir en fin inramning runt en spegel. Frostfärgen ger spegeln ett etsat uttryck, likt gamla tiders glasdekorationer. På en spegelskiva av akrylplast behöver man inte heller vara rädd att slå sönder kanterna på glaset, utan får en spegel man lätt kan använda som handspegel när det behövs. Snyggt och praktiskt!

Läs hela artikeln

Tärningsljusstakar till advent

15 november, 2017

Snart är det dags att tända första ljuset i adventsljusstaken. De klassiska ljusstakarna i all ära - men ibland är det kul med något nytt! Fyra tärningar blir årets adventsljusstake.

Läs hela artikeln

Halloweenmasker

11 oktober, 2017

Höstens höjdpunkt närmar sig. Halloweenhelgen som på senare år kommit att bli något av en ljuspunkt mitt i höstmörkret. I synnerhet för alla pysselsugna barn! Även vi vuxna som blivit bjudna på halloweenparty kan kanske behöva något att maskera oss med. Pappersmaskerna målar man själv och dekorerar som man vill med fjädrar och band.

Läs hela artikeln

Bladens tid

13 september, 2017

Nu börjar bladens tid. Så här på sensommaren när hösten står på tröskeln framträder de i all sin prakt. Och redan innan löven skiftar i höstfärger har naturen massor av vackra blad att bjuda på. Plocka in dem, pressa och gör avtryck. På ett vackert akvarellpapper blir de personliga konstverk värdiga en vardagsrumsvägg.

Läs hela artikeln

Spegelhylla med plats för smycken

23 augusti, 2017

En liten spegel nära till hands är ofta bra att ha i badrummet. För en snabb kontroll av frisyren i nacken eller för att kunna komma riktigt nära utan att behöva hänga över ett handfat. Kombinera det med några krokar för favoritsmyckena och man har skapat den perfekta badrumsdetaljen, praktiskt och snyggt.

Läs hela artikeln

Ananas - sommarens symbol

19 juli, 2017

Ananas är sommarens symbol framför andra! I alla fall den här sommaren. Mönstret kan piffa upp allt från dukar och servetter till väskor, gardiner - och barnkläder. En egen ananasschablon är enkel att rita upp och skära ut själv. Sen är det bara att sätta igång och spraya…

Läs hela artikeln

Handduksetiketter till syltburkarna

12 juli, 2017

Skördetiden är redan här! Och det gäller att passa på att safta och sylta medan trädgård och natur dignar av bär och frukt. Hemkokt sylt eller saft i vackra burkar och flaskor är en perfekt gå-bort-present. Med hjälp av en bit klassisk rödrutig kökshandduk, stämplar och spraylim tillverkar man egna etiketter som sätter extra personlig prägel på syltburkarna.

Läs hela artikeln

Vågor på midsommarservetterna

21 juni, 2017

Nu börjar vattnet se riktigt inbjudande ut. Dags för ett första dopp i det blå, lagom till midsommar? Vågorna får följa med in till sommarservetterna. Vanliga, vita handdukar passar perfekt som servetter och kan få sin personliga prägel med hjälp av en egenskuren schablon och lite textilfärg. I år går det vågor på midsommarbordet!

Läs hela artikeln

Blomstergunga med säsongens fägring

14 juni, 2017

Den blomstertid nu kommer… Överallt i skog och mark blommar det just nu. Små blommor med tunna stjälkar som prästkragar och humleblomster passar bra i små, tunna vaser. Ett gäng gamla provrör känns perfekt som vaser, men eftersom de saknar botten att stå på fick det bli en upphängning istället. Samlade på rad i en trälist med lagom stora hål för både provrör och ett tjockare rep blev det en blomstergunga där blommorna kan hänga som en tavla mot väggen och få all den uppmärksamhet de förtjänar.

Läs hela artikeln

Lek med akvarellfärg och maskeringsvätska

24 maj, 2017

Tillhör du dem som tycker att akvarellfärg låter svårt, rinnigt och okontrollerbart? Något bara för konstnärsproffsen? Dags att tänka om. Med bara några svepande drag kan vem som helst skapa roliga effekter till inbjudningskort, vykort eller placeringskort. Med hjälp av en maskeringsvätska kan man först skriva text som man sedan målar över med akvarellfärgen - och tar fram igen när maskeringsvätskan dras bort. Rena trolleriet! Och kanske får man blodad tand och fortsätter att leka med maskeringsvätskan och akvarellfärgen… Perfekt för effekter som prickarna på en pärlhönsfjäder, eller ett ägg.

Läs hela artikeln

Bli din egen konstnär

17 maj, 2017

Bli din egen konstnär! Man måste inte vara en van målare eller ens särskilt duktig på att rita och måla för att skapa sina egna konstverk. Fina effekter kan man få fram genom att måla lager på lager och använda omvända schabloner. Med en deep edge canvastavla får man dessutom en fin ram-effekt på köpet.

Läs hela artikeln

Frostade glödlampor – lysande idé som inte bländar

03 maj, 2017

En naken glödlampa kan vara nog så vackert. Därför har det blivit en allt vanligare syn med en enkel, klar glödlampa utan skärm. Ibland kan dessa nakna skönheter dock upplevas en aning bländande. Så varför inte klä på dem en aning? Med frostfärg för glas skapar man enkelt personligare – och mindre bländade – glödlampor. Du behöver: Glödlampor av klar modell, med halogen eller LED Frostfärg Maskeringstejp Skumplastroller

Läs hela artikeln

Äggkartongblommor – i väntan på våren

19 april, 2017

Det har varit ett par rejäla bakslag för våren i år, med aprilväder som mest bjudit på snö och kyla. Så mycket mer längtar man inte efter vår, gröna blad och blommor! I väntan på våren kan man fixa sig en egen blomsterfägring inomhus – av gamla äggkartonger från påskens äggfrossa. Äggkartonger är perfekta att göra blommor av, formerna är redan klara och det är bara att ta fram saxen och klippa fram dem. Lite sprayfärg och den trista, grå pappersytan är som bortblåst. Använder man två färger – en på utsidan och en annan på insidan – får blommorna dessutom ett ännu mer tredimensionellt uttryck. De här blommorna kan man fästa lite var-man-vill. I vackra torra grenar från trädgården, i en drömfångare, på kransar eller ljusstakar. Eller som här ovan, i en väggbonad i makramé, knuten av natursnöre. Du behöver: Tomma äggkartonger Sax Art spray sprayfärg för papper Mässingstråd Avbitartång Grånad pinne från stranden eller skogen Natursnöre

Läs hela artikeln

Ljusstakar av träklossar

08 februari, 2017

Det låg några träklossar kvar i en låda efter att vi gjort bokstavsklossar förra våren. De måste ju användas! Ljusstakar får det bli. Just nu längtar man mycket efter ljuset, men vill fortfarande mysa inomhus med tända ljus på kvällarna. Så, ett par ljusstakar är ju aldrig fel. Har man upptäckt hur enkelt det är att borra fina hål med en kvistborr kan man lätt bli lite manisk och vilja borra hål i allt, nästan… Det är så roligt! På ett kick har man gjort sig ett par nya ljusstakar med hjälp av en kvistborr, en bit trä av något slag och en passande ljushylsa. Sen är det bara att dekorera med lite färg. Svarta trianglar mot den trärena ytan kändes rätt just nu. Ändrar man sig kan man alltid måla om dem senare. Du behöver: Träklossar, 75 x 75 x 75 mm Sandpapper Ljusstaksborrsats Tillgång till borrmaskin, gärna pelarborrmaskin Ljushållare Maskeringstejp Färg Skumplastroller

Läs hela artikeln

Sista pusselbiten…

25 januari, 2017

Det är lika retligt varje gång. Vart har den där sista pusselbiten tagit vägen?! Under soffan är den inte. Ett pussel må ha flera tusen bitar. Men, saknar det en enda bit blir det meningslöst. Man har inte ens samvete att lämna det till loppis. Och alla har vi dem väl någonstans. Pusslen som saknar sin sista bit.

Läs hela artikeln

Pumpa av en pocketbok

05 oktober, 2016

Halloweenhelgen närmar sig med stormsteg och det är alltid lika roligt att sätta igång med dekorationerna. Vare sig man firar eller inte kan det ju piffa upp därhemma med lite nytt på fönsterbänkarna.

Läs hela artikeln

Trasmatta med textiltryck

27 juli, 2016

En gammal trasmatta från loppis för ett par tior blir som ny med lite textilfärg i sprayform. Ett rutmönster på diagonalen maskerar man enkelt fram med vanlig maskeringstejp!

Läs hela artikeln

Kul klädnypsgubbar till sommarfesten

07 juli, 2016

Vankas det bröllop i sommar – eller bara en mindre familjefest? Ni vet, ofta är det de små detaljerna som gör det. Den där lilla extra omsorgen. Som en kul klädnypsgubbe på glaset, till exempel. Den kan också hjälpa till att vakta glasen så att ni inte blandar ihop dem i minglet. De här klädnypsgubbarna är målade på gammaldags klädnypor.

Läs hela artikeln

Bokstavsklossar för den första abc-träningen

29 juni, 2016

Träklossar är en klassisk leksak som aldrig går ur tiden. Samtidigt ett bra sätt att ta de första staplande stegen i lästräningens abc. Det är enkelt att tillverka sina egna bokstavsklossar. Kanske färgmatcha dem till barnrumstapeten?

Läs hela artikeln

Blå batik – och shibori

27 april, 2016

Blå batik och blå shibori känns väldigt rätt just nu. Båda är urgamla textila färgningstekniker som kan göras i samma färgbad. Batikmönstren får man genom att knyta snören eller gummistoddar runt tyget och på så sätt få runda cirklar eller streck med oskarpa konturer som är ofärgade. Batiken har kommit och gått i modebilden och som inredningstextilier genom tiderna. Shibori känns däremot lite nyare i vår del av världen. Tekniken kommer ursprungligen österifrån, från Japan. Och den förknippas ofta med den marinblå färgen, även om också andra kulörer använts historiskt. Både batik och shibori är så kallade reservagetekniker, där man på olika sätt ser till att spara delar av tyget ofärgat. Man kan aldrig till fullo styra resultatet. Men det är kanske också det som är charmen! Det är alltid lika spännande att se resultatet…

Läs hela artikeln

Enkla bokstöd

05 januari, 2016

Ett rejält stöd att luta sig emot, det är vad många av oss önskar sig mest av allt. Men just nu är det böckernas tur. De här bokstöden är dessutom både praktiska och snygga. Och du tillverkar dem enkelt själv. En gammal överbliven trästolpe som låg och skräpade i en brädhög är vad vi använt, ohyvlad och ruff i ytan. Lite torrsprickor fick vi också på köpet. Men det blir snyggt när man målar dem!

Läs hela artikeln

Snart advent…

25 november, 2015

Då var det snart advent och adventspyntet ska plockas fram och årets julpyssel planeras. Klassiska adventsljusstakar i alla ära, men det är kul att förnya sig! Gamla flaskor i färgat glas springer man ofta på på loppis och de kan snabbt piffas upp till att bli årets finaste adventsljusstakar. Lite porslinsmålningspennor och egentillverkade schabloner fixar gemet. Du behöver: Porslinsmålningspenna, vit Bruna glasflaskor Korkar Ljushållare Kanelstänger Torkade apelsinskivor Schablonfilm eller vanliga plastfickor Maskeringstejp Schablonkniv Skärmatta Tuschpenna Tillgång till dator och skrivare

Läs hela artikeln

Luftballonger!

27 oktober, 2015

Bara för att de är så fina. Luftballonger, alltså. Allt man gör måste ju inte gå att använda. De här ballongerna är bara till för att tittas på, hängas i ett fönster eller som en mobil någonstans där de kan se fina ut. För det är något visst med luftballonger. Kanske är det det där riktigt analoga, gammeldags, otämjbara. Kanske frihetskänslan. Hur som helst verkar vi ju inte vara ensamma om att gilla luftballonger just nu. De dyker upp lite här och var på allt från tyger och tapeter till barnrumsdekorationer. De här luftballongerna är enkla att tillverka själv. Och man har jätteroligt under resans gång! Du behöver: Gipsbindor Ballonger Natursnöre Färg Pensel Klädnypor Värmeljus (bara metallkoppen) Mässingstråd eller fiskelina att hänga upp ballongerna i

Läs hela artikeln

Guldkant på sommarminnen

02 september, 2015

Då var september här. Men minnena av sommaren har vi kvar. Somliga bara i minnet, andra kanske i små burkar som dessa. Snäckor, stenar och andra sommarsouvenirer gör sig bra i genomskinliga glasburkar. Vanliga glasburkar som vi piffat upp en aning med sprayfärgade plastfigurer.

Läs hela artikeln

Ljusstakar av sommarens drivved

19 augusti, 2015

Sommarens strandpromenader ska sent glömmas. När höstmörkret tränger sig på är det trevligt att ha något kvar som för tankarna till de där kvällarna när ljuset aldrig ville ta slut. Plockade du hem någon drivved från stranden? Vackert patinerad av salt vatten och sandkorn.

Läs hela artikeln

Måla masker till sommarfesten

28 juli, 2015

Ibland vil man ha den där extra festförhöjaren. En lek, eller ett pyssel för att sätta pricken över i på festen. Några larviga hattar på kräftskivan. Eller varför inte några masker? Man kan ju till och med låta gästerna måla dem själva på plats på kalaset!

Läs hela artikeln

Förnya med sprayfärg!

24 juni, 2015

bland känns vardagen lite grå, hemmet färglöst och behov av en uppfräschning. Men. Man drar sig en aning för att ta fram målarburken. Slipa, tvätta och kladda med färg. Och penslar som sen ska göras rena… Ni kanske känner igen det? Lösningen heter sprayfärg! Aldrig har det varit så lekande lätt att sätta färg på tillvaron som med en sprayflaska i handen. Enkla saker som gamla konservburkar, fula gamla brödkorgar och alla möjliga loppisfynd som annars kanske hade åkt i soporna kan få nytt liv med lite ny färg. Till och med vanliga papperspåsar kan med lite färg på sig fungera som blomkrukor eller brödkorgar. Med förra veckans vattenmelon-tema kvar på näthinnan valde vi kulörer i samma färgskala. Men det finns mer att välja mellan, sprayfärgen finns i massor av kulörer. Förutom sprayfärgen kan det vara bra att ha lite maskeringstejp till hands också. Med den har vi till exempel maskerat benen på stolarna. Sen är det bara att sätta igång! En liten varning måste vi dock utfärda. Det är lätt att bli fartblind och vilja spraya hela världen när man väl börjat. Men det allmogemålade skåpet till exempel, det kanske ska få vara kvar i sitt ursprungliga jag, trots allt.

Läs hela artikeln

Trendspaning: vattenmelon

17 juni, 2015

Det har väl knappast gått någon förbi att vattenmelon är hett just nu. Vid en snabb trendspaning hittar vi vattenmeloner på allt från kläder till accessoarer och inredningsprylar. De pigga färgerna känns härligt somriga, så haka på!

Läs hela artikeln

Pimpa loppisglasen med några pennstreck

02 juni, 2015

Välkommen juni! Nu börjar sommaren på allvar med sommarlov, uteliv och saftkalas i syrénbersåer. Kanske vill man inte använda de allra finaste glasen utomhus, men med ett par pennstreck kan man förvandla de gamla repiga loppisglasen till finaste kristall!

Läs hela artikeln

Dip-dye, eller doppfärgning på ren svenska

08 april, 2015

Söker man på ordet ”Dip-dye” på nätet hittar man massor av bilder, främst på fantasifulla hårfrisyrer och hår doppfärgade i glada kulörer. Oftast är det topparna eller de nedre delarna av ett långt hår färgats. Dip-dye är numera ett begrepp inom frisörvärlden. Enligt samma princip kan man doppfärga textilier som dukar, gardiner, servetter, väskor eller förkläden. Doppingen ger en mjuk övergång mellan färgat och ofärgat och beroende på hur man doppar kan man få effekter som flera steg mellan mörkt och ljust. Färgen blir levande och personlig!

Läs hela artikeln